Főoldal » Barlangkutatás
Hírek
Véget ért az ez évi Drávatamási Kutatás
[ 2009. 08. 11 ]

Miután augusztus 2-án, vasárnap eljöttem Drávatamásiból, jött a víz is. Sajnos. A vízállás előrejelzések ugyan hétfőtől kis mértékű apadást jeleztek, de aztán a hét közepétől brutális áradást prognosztizáltak. És a víz jött, látott, győzött. Mert mint Petőfi óta tudjuk, azért a víz az úr!

A megemelkedett vízszint már nem tette lehetővé a merüléseket. A megnövekedett sodrás miatt erősen lecsökkent a látás, azaz látni sem lehetett (mármint a víz alatt) és a folyamatosan érkező uszadékok is növelték a veszély forrást, így igazándiból maradt a szonarazás és a tábor lebontása, a vezető kötelek kiszedése.  A mellékelt kép egy metszet a folyóról, ahol jól kivehető egy bödönhajó, és az is, hogy a magyarországi oldalon mélyebb a víz.
A lent maradtaknak és a második hétre érkezőknek sajnos már nem nagyon volt lehetőségük a feltáró merülésekre. A kedvezőtlen vízállás a fotózásnak sem kedvezett, viszont így elmondhatjuk, hogy maradt még feladat jövőre is, mert remélhetőleg lesz rá szándék és paripa, hogy a legnagyobb európai bödönhajó leletegyüttes kutatása folytatódjon.
Többen felvetették, ki lehet-e emelni a hajókat, hogy a víz alatt közlekedni nem tudók is láthassák azokat. A válasz kézenfekvő. Igen. Persze, hogy ki lehet emelni őket. Csak pénz kérdése az egész. Az meg jelenleg nem nagyon van. Maga a kiemelés nem lenne túl nagy költség, mert talán még ingyen is lehet találni erre darus kocsit, viszont a konzerválás és a megfelelő installáció már tetemes költségeket emésztene fel. Képzelj el lesötétített kiállító terem közepén egy igényesen, mívesen megvilágított, kb. 10-14 m hosszú 1 – 1,5 m széles hajót, körben vitrinekben elhelyezve a török-kori török és magyar használati eszközöket, a kiemelt leleteket, magyarázó szövegeket… Ugye, hogy impozáns lenne?!
És most itt az alkalom, hogy tartsak egy kis névsorolvasást, kik is, akik részt vettek Az MTA Régészeti Kutató Intézet által szervezett ez évi kutatásban:

Dr. Tóth J. Attila régész, kutatásvezető
Lengyel László - Kékség Búvár Klub
Puskás Norbert - Kékség Búvár Klub
Olajos Szilvia - Kékség Búvár Klub
Dino Taras - horvát régész hallgató,
Pál Ödön - Amphora Búvár Klub
Irina Radic - Horvát Régészeti Intézet Víz alatti Régészeti Osztály, osztályvezető
Kruno Zubcic - horvát régész és búvár
Szőcs Péter - Kultúrális Örökségvédelmi Hivatal
Gaál Attila - a Szekszárdi Múzeum igazgatója
Ritecz Tímea - régész hallgató
Furulyás János, Simó Zoltán – Amphora Búvár Klub
A villámlátogatókat ezúttal nem sorolom fel, viszont nekik is köszönjük az érdeklődést. A magam és a többi Amphorás nevében köszönöm a lehetőséget Dr. Tóth J. Attilának, hogy részt vehettem, vehettünk a 2009. évi kutatásban.

Pál Ödön
Eseménynaptár
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Partnerek:
© 2009 Amphora Búvár Klub · Fejlesztő: Net-Tech
1027 Budapest, Varsányi Irén utca 33/b.