Főoldal
Hírek
Szafari a Vörösön 2010-ben is!
[ 2010. 03. 05 ]

Idén májusban is lesz egyiptomi, vörös tengeri hajós szafari! A hajó megtelt.

2010 május 19 – 26-ig a Cassiopeia***** nevű gyönyörű, nagyon komfortos, sokak által ismert, szeretett, és ami talán a legfontosabb, nagyon biztonságos, idén teljesen felújított hajóval ezúttal a Vörös Tenger egyik csúcs merülőhelye a Brother Szigetek Nemzeti Park (Kis Brother, Nagy Brother), és az Elphinstone Zátony lesz a célirányunk.


2010-ben is egyiptomi szafari. És azért nem szudánit, maldívit, fülöpszigetekit meg egyéb nyalánkságot szervezek, mert megítélésem és a visszajelzések szerint is ár - érték arányban ezt semmi nem múlja felül. Ez az, ami még a nagy többségnek is kigazdálkodható - így válságilag is. Már lekéstél. A hajó megtelt!

A Brother Szigetek (arabul: El Akhawein) 1983 óta nemzeti park. Ez a státusz is garantálja a gazdag élővilágot, itt gyakoriak az áramlások, nagy mélységek és sokkal sanszosabb, hogy találkozunk nagy halakkal is: tonhalak, pörölyök, szürke szirtik, ezüst uszonyúak, oceáni fehér uszonyú (Carcharhinus Longimanus), nagy hold halak, manták, és szerencsével rókacápa is (thresher shark - Alopias Vulpinus). Ez egy spéci óceáni, elég ritka, a farka hossza a teljes hossz felét is eléri, de itt előfordulnak közel a falhoz is akár. A Vörös Tengerben elsősorban itt a Brothereknél az Elphinstonenál, a Daedalus zátonynál és a Rocky szigetnél található májustól szeptemberig. A hosszú farkán kívül arról is nevezetes ez a cápa faj, hogy időnként 5-6 m-re is kiugrik a vízből. Hogy miért? Ki tudja. Egyes szakvélemények szerint azért, hogy így távolítsa el magáról a parazitákat, mások szerint vadászás közben teszi, míg szerintem csak azért ugrik ki olyan magasra, hogy napozzon egy kicsit…

A Brothers eléggé bent van a smunciban és emiatt eléggé ki szolgáltatott az időjárásnak, szeleknek, ezért csak jó időben megközelíthető. Mondhatni majdnem a Vörös Tenger közepén található. 67 km-re az El Quseir-i partoktól K-re és Safagától DK-re. A kisebbik sziget 0.1 km2, a nagyobbik 0.3 km2. A két sziget csak 1 km-re van egymástól és kb. 12 különböző merülő helyet vizsgálhatunk körbe.

Vannak akik a kisebbik szigetet tartják szebbnek, mások meg pont fordítva. Ahogy ez már lenni szokott. Kinek a pap, kinek a papné... A Little Brotheren van 40 méteren egy plató, amit az egész  Vörös Tenger egyik legjobb cápa megfigyelő pontjának tartanak. Remélem hozza a formáját

A Nagy Brothernél 2 remek roncs is van. Az egyik az Aida II. olasz teherhajó ami 1957 egyik estéjén futott zátonyra. A mélység és a gyakori áramlások miatt ezt a közepesnél nehezebb merülőhelynek tartják. Nagyon gazdag lágy korall telepekkel. A roncs 28 - 52 méteres mélységben van.

A sziget É-i oldalánál van a híres Numidia hajó, ami 1901-ben süllyedt el. Itt is gyakoriak a nagy áramlások, mint ahogy ez elmondható az egész környékre. Ahol viszont áramlatok vannak, ott az élővilág is mindig gazdagabb. Néhány szakirodalom szerint a Vörös Tenger egyik legváltozatosabb és legszebb lágy korall telepe itt van. Ez a hajó 8 m-ról 55 m-ig fekszik. A propellere már kicsit lejjebb van… (80 m).

Ez az út fentiek miatt csak tapasztalt, jó kondícióban és egészségi állapotban lévő búvároknak ajánlott (min. 50 merülés). Minden búvár számára kötelező felszerelés a bója és persze ajánlott annak használni tudása is!

Az Elphinstone-ba egyszer már belekóstoltunk 2008. május 13-án, az az évi túra utolsó merülésén és megállapítottuk, hogy gyönyörű hely és ezt még meg kell néznünk. Hát most lesz alkalmunk körbe járni.

Várható vízhőmérséklet: 23-25 °C.

A túrát elsősorban a Klub tagjainak szervezem, azaz magunknak! Ezért, hogy egyúttal a tagdíj fizetési hajlandóságot is ambiciónáljuk egy kicsit, csak azoktól fogadok el előleget, akik a 2010-es évre legalább fél évi tagdíjat befizettek a klub kasszába! Ha még nem vagy klubtag, semmi gond. Simán lehetsz bronz fokozatú tagunk.

Pál Ödön
Eseménynaptár
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Partnerek:
© 2009 Amphora Búvár Klub · Fejlesztő: Net-Tech
1027 Budapest, Varsányi Irén utca 33/b.