Főoldal » Versenysport » Versenyzőink
Hírek
I. és II. Rákóczi
[ 2011. 04. 14 ]

A 2011 április 9-10-i hétvégén az Amphora búvárai összekötötték a Rákóczi 1-es barlang I-es és II-es tavát.

A kutatások megkezdésekor (már a hatvanas években) is sejtettek, hogy a két tó összefügg, de a gyorsan zavarosodó vízben és az akkori technikákkal nem tudták megtalálni az átjárót. Meg hát ennek a barlangnak is van rendes kutatástörténete, és bepróbálta magát minden víz alatt kutató ember ott… A gyorsan romló látás mellett küzdöttek a régebben még működő bánya igazgatóságával is, majd a 2002-es baleset miatt volt egy ideig tilos a víz alatti kutatás, de a járdák kiépítése előtt a tavak megközelítése sem volt gyerekjáték. Minden esetre a barlang szépsége miatt még ma is a barlangi búvárok vágyott merülőhelye a II-es számú tó, de sajnos a legtöbben csak messziről pisloghatnak rá, hiszen szigorúan védett természeti érték és csak kutatási engedéllyel merülhető.

Az utóbbi hónapok merülései és felmérései nyomán biztossá vált, hogy az átjáró már csak méterekre van, ennek ellenére nem volt egyértelmű, hogy pontosan hol. Utólag nehéz szembenézni a ténnyel, hogy a mindkét oldalról való beúszások alatt talált tárgyak, valamint a becsült és a valós mérések eredményei miért nem segítettek hozzá minket a felismeréshez, hogy hol is van a két legközelebbi lehetséges összeúszható pont. De a tény, tény marad, az Ördög sörözője járat egy ismert, bár csak egyetlen egyszer látogatott részéről lett meg az összeköttetés egy feltáró merülés alatt.

Ezt megelőzően, az I-es tóból való merülések alatt talált szakaszok is így „biztonságosan”, vagy legalább is kényelmesebben elérhetőek az Ördög sörözőjén keresztül. Reményteljes további kutatások várnak ránk.

Amúgy az Ördög sörözője járat belső részén a felfelé menő kérdőjel
lett a megoldás. Illusztráció a dolgokról emitt.
Nem mellesleg a Dreyfus padja darab is össze lett úszva es kötve az Ördög sörözőjével.

A 2002-es baleset után a mentésben részt vevő búvárok sok mindent elvesztettek, de szerencsésen találtunk egy rakás felszerelést. A honlapon lassan majd megnyílik egy talált tárgyak osztálya, ha valaki lát valami ismerőst, akkor jöhet érte.
Eseménynaptár
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Partnerek:
© 2009 Amphora Búvár Klub · Fejlesztő: Net-Tech
1027 Budapest, Varsányi Irén utca 33/b.