Főoldal » Víz alatti régészet
Hírek
Aranyos napok Berlinben
[ 2011. 10. 05 ]

Berlin felett az ég - ragyogott (Wim Wenders klasszikus filmalkotása után szabadon) a szeptemberi 15. tájékozódási búvárúszó világbajnokságon a magyar versenyzők és elsősorban Balázs Péter jóvoltából.

A Berlin szomszédságában lévő Störitz tó igazán szép emlékeket kell, hogy ébresszen a magyar búvársport szerelmeseinek, hiszen Balázs Péter az Amphora Búvár Klub extraklasszis versenyzője 2 aranyérem mellé nem mellékesen begyűjtött még 2 ezüst és 1 bronzérmet is. Így már hétszeres(!) világbajnoknak mondhatja magát, ami pestiesen szólva sem piskóta. Ezt már az uszodák világában is megsüvegelik.

Minden sportoló bizonyos elvárásokkal vág neki egy-egy versenynek, különösen így van ez a világbajnokságok esetében. Ha előre borítékolják az elért eredményeket, elfogadod?

Nem gondolkoztam konkrét helyezésben, csak egyet akartam, hogy a lehetőségekhez képest a maximumot tudjam teljesíteni, hogy aztán az mire elég, az más kérdés. Azért abban reménykedtem, hogy akár érem, akár több érem is lehet. Természetesen ebben benne van az arany is, hiszen azért egy sportoló lehetőleg a győzelemre is gondol… Egyébként, igen, előre aláírtam volna ezeket az eredményeket, de így utólag azért van egy kis hiányérzetem. Az öt bója gyakorlatnál (ebben a számban címvédőként érkezett – a szerk.) mindössze 1 másodperc elmaradásom volt, ami azért lássuk be, nem túl sok, de, mint tudjuk a sportban fölösleges a ha szót használni. Igazából csak magamat okolhatom, mert két hibát is elkövettem. Az első bóját kicsit lassan hagytam el és a negyedik mellé úsztam egy kicsivel, itt korrigálnom kellett. Ráadásul ez a kedvenc számom. Itt jön ki a legjobban a gyorsaságom, a technikám és a jó tájékozódásom. Szóval tényleg csak hajszálon múlott, de ezen már nem érdemes keseregni…

Változott a mezőny erőssége az elmúlt évekhez képest, van-e új vetélytársad, a már régi harcos, ukrán Alexander Zolotovon kívül?

Kicsit szorosabb volt az eleje. Például László Dezsőt, aki csillag gyakorlatban negyedik lett, mindössze 2 másodperc választotta el a dobogó második fokától. De egyébként is elmondható, hogy kiegyenlítettebb lett a mezőny. Alexander Zolotov, mint mindig, jelenti a legnagyobb kihívást. De a még ifjúsági korú, de már felnőtt 400 m felszíni uszonyos világcsúccsal rendelkező német Max Lanschuss nagy magabiztossággal jelentette ki, hogy ő bizony nem indul az ifik között. Ő már a felnőttek között szeretne bizonyítani. Ugyan „csak” egy bronz érmet szerzett, de a jövőben feltétlenül kell vele számolni. Jelenleg azonban a nagy vetélytárs tényleg a Zolotov. Amelyik számban ő nyert ott én második lettem, amelyikben meg én nyertem, ott meg ő lett a második. Szóval rendesen előzgetjük egymást.

Mennyire voltál elégedett a versenykörülményekkel, mert azért nem mindegy, hogy mekkora a látótávolság, milyen a víz hőfoka?

Szinte ideális körülmények voltak, a víz sem volt hideg, és a látótávolság is úgy 1,5-2 méteres volt, ami jónak mondható (a tájékozódási búvárúszó versenyeket rendszerint tavakban rendezik ahol a látótávolság nem vetekedhet a tengerével – a szerk.).

Ha jól sejtem, akkor most jön a jól megérdemelt pihenés időszaka. Ilyenkor az úszók közül sokan a víz közelébe sem mennek, Te mivel ütöd majd agyon a rengeteg szabadidődet?

Most valóban a pihenés jön körülbelül novemberig, mert a szezonnak gyakorlatilag vége. Persze ez nem jelenti azt, hogy semmit sem mozgok. Az úszást viszont most tényleg nem szorgalmazom… Inkább úgy mondanám, hogy azért aktívan pihenek. Kerékpározom, futok is egy keveset és persze a munkahelyemen is helyt kell állnom. Szóval azért olyan nagyon sok szabadidőm nem lesz. Novemberben még lesz egy uszodai gyorsasági verseny Rostockban, amit már 60 éve minden évben megrendeznek, az még lehet, hogy belefér, de arra már külön nem készülök. Jövőre meg csak májusban van az első komoly erőfelmérő Modenában VK futam. Tehát addig még sok idő van.

A búvársport idén elkényeztette a magyar sportrajongókat, hiszen a gyorsasági szakág is remekül szerepelt a hazai világbajnokságon, az ottani 2 világcsúccsal elért arany mellett az 1 ezüst és 4 bronzérem is remek teljesítmény. Ennek ellenére azért kíváncsi vagyok, hogyan látod a sportág helyzetét?

Sokat jelentett, hogy idén Magyarországon volt a felnőtt uszonyos VB és az ifi EB is. A felnőttek Hódmezővásárhelyen versenyeztek, míg az ifi EB. Miskolcon volt. Ez a két esemény elég sok embert megmozgatott, kis pezsgést jelentett a sportágnak. Sok uszonyos úszó ki is próbálja időnként a tájékozódási versenyzést és persze viszont. Tehát elmondható, hogy van némi átjárás a két szakág között. Persze azt is remélem, hogy még több fiatal fog kedvet kapni a sportágunkhoz.

Lehet azt mondani, hogy a tájékozódási búvárúszás hasonlít a tájékozódási futáshoz?

Igen, abszolút. Itt sem elég, hogy csak gyors az ember, hiszen ez egy összetett sport. Nagyon ott kell lenni fejben is, hiszen ha az ember nem találja a bóját, akkor pillanatok alatt kell tudni dönteni a továbbiakról. Aztán ha rosszul döntesz, mert nem voltál elég koncentrált, könnyen elúszhatsz a homályba.

Homályról természetesen szó sincs, és hogy visszakanyarodjunk Wim Wenders európa díjas filmjéhez, ahol a munkanélküli angyalok kerestek maguknak emberi elfoglaltságot, elmondhatjuk, hogy a magyar sportrajongók és az amphorások viszont igazán angyalian érezhetik magukat az eredmények ismeretében, hiszen a női csoportos gyakorlatban is kijutott egy fényes ezüst. Ez utóbbinak klubunk versenyzője Hatházi Katalin is tagja volt.

XV. Felnőtt tájékozódási búvárúszó világbajnokság
Berlin, Störitzsee
2011. szeptember
Az amphorások és a magyar versenyzők eredményei:

Férfiak:

Csillag:         1. Balázs Péter (Amphora, edző: Kosztin Tibor) 
                    4. László Dezső (Dunaújváros)                     
                    8. Mede Márton (Amphora)                              

Monk:           1. Balázs Péter - László Dezső                       

Öt bója:        2. Balázs Péter                                                  
                    7. Dunszt Károly (Csepel)                               

Csoportos:     2. Balázs Péter - Dunszt Károly - László Dezső - Mede Márton                         

Szlalom:        3. Balázs Péter                                                   
                     5. Mede Márton                                              

Nők:

Csoportos:    2. Bognár Bernadett - Debreczeni Hajnalka - Gurisatti Lilla (Dunaújváros) - Hatházi Katalin (Amphora)

Monk:           4. Bognár Bernadett - Hatházi Katalin                               
Öt bója:        7. Debreczeni Hajnalka                                               



Pál Ödön
Eseménynaptár
H K S C P S V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Partnerek:
© 2009 Amphora Búvár Klub · Fejlesztő: Net-Tech
1027 Budapest, Varsányi Irén utca 33/b.