Főoldal
Hírek
OB után, VB előtt! Kosztin Tibor interjú.
[ 2013. 07. 24 ]

Kosztin Tiborral az Amphora Búvár Klub vezetőedzőjével bő egy héttel a 2013-as Országos Bajnokság után és bő egy héttel a tatárföldi (Kazany, Oroszország) Világ Bajnokság előtt beszélgettünk a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda lelátóján egy keddi napos reggel. Edzés után.Tibikém rólad sok mindent lehet tudni azt is, hogy remek edző vagy, és azt is, hogy nagyon szeretsz és tudsz is táncolni. Elvégre a Csobánkai Rozmaring Szerb Néptánccsoport oszlopos tagja vagy évek óta. Mikor táncoltál legutóbb örömödben?

Örömömben múlt hét vasárnap egy fellépés kapcsán.

Igazából nem erre gondoltam, hanem amikor a versenyzőid remekül szerepelnek, az nem szokott táncra perdíteni?

Megdobogat. Azért az megdobogtatja a szívemet…


Azért áruljuk el, hogy milyen remek eredményeket értek el a versenyzőid, az Amphora versenyzői a legutóbbi időszakban?

Hát a legutóbbi versenyünk az a tájékozódási búvárúszás magyar bajnokság. Kiemelném Balázs Petit, aki ugye 3 egyéni aranyérmet hozott nagy fölénnyel: csillag, öt kapu és szlalom. Egyet sajnos elhibáztunk, de hát ez egy technikai sport… Mellette Mede Marci is begyűjtött négy ezüstérmet!

Tőle ez meglepetés, vagy elvárható eredmény volt?

Én úgy gondolom, hogy ez elvárható. Tehát a Marci képes nagy teljesítményekre.

Ráadásul ahogy hallom a munkája mellet nem nagyon tud rendszeresen edzeni, hiszen tűzoltóként időnként elszólítja a szolgálat. Azért beszéljünk a többi versenyzőről is.

Czeh Viki első lett a parallel versenyszámban, és második a szlalomban. Hatházi Kati szintén többször lett második egyéni számokban: csillagban, öt bójában és parallelben! De szerzett még egy bronzot is, szlalomban!

Hatházi Kati kapcsán feltétlenül meg kell említenünk, hogy 2 hónapja boldog anyukának vallhatja magát és ezután sikerült neki ilyen kiválóan szerepelnie! Azért szerényen elhallgattad, hogy Balázs Péter az uszonyos úszó országos bajnokságon is magyar bajnoki címet nyert, hiszen 400 m búvárúszásban győzött. Ez az eredmény elvárható volt, vagy ez számodra is meglepetésként hatott?

Hát erre külön nem készültünk, mert ő edzett. A rövid távokat erőltettük, ami ugye nem az ő száma, meg amit megnyert, a négy búvárban is feladatokat kellett teljesítenie.

A következő nagy feladat Tatárföldön vár a versenyzőkre. Na nem azért hogy visszaadjuk nekik a tatárjárást és feldúljuk az országukat, hanem inkább az ottani Világbajnokságon www.cmasgames.org minél jobban szerepeljenek a versenyzőink. Milyen eredményekkel lennél elégedett?

Érmekkel mindenekelőtt, és nem baj, ha azok fényesebbek lesznek. Az Amphorától csak ketten indulnak. Balázs Peti és a Mede Marci. Balázs Pétertől egyértelműen aranyérmet várhatunk, az az igazság, hogy mindegyik versenyszámban esélyes az aranyra. A Marcitól is érmet szeretnék. Ez reális elvárás vele szemben. A csillag és a szlalom számokban érhet oda…

Tehát remélhetjük, hogy a Petya megszerzi élete nyolcadik világbajnoki címét?

Mindenképpen. Mindenképpen. A csillag és az öt kapu versenyszámokban pláne. Ráadásul a csillagban címvédőként indul, csillagban ha most nyerne, akkor harmadszorra győzne egymás után.

Tekintettel, hogy most a Sportuszodában edzés után beszélgetünk, feltűnt, hogy szép számmal voltak a mai edzésen fiatalok. Vannak közöttük új feltörekvő, ambiciózus versenyzők, akik akár szép eredményeket is elérhetnek?

Szeretném, ha több, még nagyobb létszámban lennénk. Nem vagyunk kevesen, de mindenki hozzon még egy embert (nevet). Azért kiemelnék két fiatalt, akik már a mostani felnőtt országos bajnokságon is jól szerepeltek: egyik a Borza Ági, ő a junior OB-n volt harmadik. A másik a Lengyel Zsombor aki a Petyának esetleg majd a későbbiek során lehet vetélytársa ő második és harmadik helyezést ért el a felnőttek között. Mind a ketten komoly úszó múlttal rendelkeznek. Azért ezt a sportot nem lehet nagy állóképesség nélkül, csak úgy az utcáról beesve csinálni, a Jövő SC-ből jöttek át hozzánk.

Mi motiválhatta őket, hogy a tájékozódási búvárúszást választották, vagy ez még nem kristályosodott ki bennük?

Ez még nem dőlt el. Mind a két versenyző ügyes itt is, ott is. Ez majd az elkövetkező időkben fog eldőlni, hogy melyik szakág mellett döntenek. Attól függ, hogy melyikben lesznek jobbak.

És mitől függ, hogy valaki melyik szakágat választja?

Attól, hogy melyikbe szerelmesedik bele. Mind a két szakághoz kell a kitartás. Hiába gyors valaki, ha nem találja meg a bóját. De akik nálunk nevelkedtek, azok azért általában megtalálják… Kellenek az adottságok. Ugyan minden megtanulható, csak kérdés, hogy mennyi időt kell ráfordítani. Aki nem érik be úgy 3 év után, az elgondolkozhat, hogy érdemes-e tovább csinálnia, magas szinten.

Akiből nem lesz jó tájékozódási, abból még lehet jó gyorsasági úszó?

Vagy fordítva. Tehát oda-vissza járható ez az út.

Mindenesetre az utat, amelyet lefektettél ismerjük és már sok szép sikerrel van kikövezve. Kívánom, hogy a fiatalok is megleljék a kellő motivációt és a világbajnokság után ne csak a színpadon, hanem akár a helyszínen is táncra perdülj örömödben.

OB2013 érmeseink:

Csillag                                                                 

Nők:
1. Debreczeni Hajnalka - DVCSH UBSE   
2. Hatházi Katalin - Amphora
3. Lea Ikic - PD Mladost M.

Férfiak:
1. Balázs Péter - Amphora 
2. Mede Márton - Amphora
3. Dunszt Károly - Csepel BSE

Öt bója   

Nők:
1. Debreczeni Hajnalka - DVCSH UBSE
2. Hatházi Katalin - Amphora
3. Wágner Zsófia - Csepel BSE

Férfiak:
1. Balázs Péter - Amphora    
2. Mede Márton - Amphora 
3. Dunszt Károly - Csepel BSE

Szlalom

Nők:
1. Debreczeni Hajnalka - DVCSH UBSE 
2. Czech Viktória - Amphora
3. Hatházi Katalin - Amphora

Férfiak:
1. Balázs Péter - Amphora 
2. Mede Márton - Amphora

3. Hamar Péter - Szolnoki BSE

Parallel 
    

Nők:
1. Czech Viktória - Amphora
2. Hatházi Katalin - Amphora
3. Debreczeni Hajnalka - DVCSH UBSE

Férfiak:
1. Dunszt Károly - Csepel BSE 
2. Mede Márton - Amphora  
3. Gurisatti Róbert - DVCSH UBSE 


Kép és szöveg: Pál Ödön
Eseménynaptár
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Partnerek:
© 2009 Amphora Búvár Klub · Fejlesztő: Net-Tech
1027 Budapest, Varsányi Irén utca 33/b.