Főoldal » Barlangkutatás » Faunisztika
Faunisztika
Barlangfeltáró merüléseink során több helyen bukkantunk barlangi élőlények nyomára.

Rákóczi 1. számú barlang
A Magyar Természettudományi Múzeum Állattárával történő együttműködés keretében a Rákóczi barlang 2. számú tavából a 2011-es évben Niphargus sp. egyedeket szándékoztunk begyűjteni pontos taxonómiai meghatározás céljából.
A Rákóczi barlangból eddig nem mutatták ki niphargusok jelenlétét, de a járatok feltárása közben az elmúlt években több helyen figyeltünk meg niphargusok jelenlétére utaló nyomokat az agyagos üledék felszínén. Az erről készített videófelvétel itt tekinthető meg.
A kutatási engedély birtokában célzott merüléseket hajtottunk végre a valószínűsíthető helyeken, hogy élő állatot találjunk. Hosszas próbálkozások után sikerült egyedeket megfigyelnünk és lefotóznunk.


Baradla Rövid- Alsó barlang
A Magyar Természettudományi Múzeum Állattárával történő együttműködés keretében a Baradla Rövid-Alsó barlangból elsősorban Allolobophora mozsariorum egyedeket szándékoztunk megfigyelni. A vízben élő gilisztafaj jelenlegi tudásunk szerint erre az egy barlangra endemikus. A korábban begyűjtött egyedek a nem megfelelő tartósítás miatt egyáltalán nem alkalmasak DNS vizsgálatokra és a leromlott állapotuk miatt részletes anatómiai vizsgálatokra is csak korlátozott mértékben használhatóak.
A kutatási engedély megkérésekor több szakember is hangot adott azon nézetének miszerint lehetséges, hogy az állomány az emberi behatások miatt mostanra ki is pusztult. Szerencsére ez a feltételezés alaptalannak bizonyult.
A 4.-es számú szifonban jelentős egyedszámot tapasztaltunk és a 4.-es és az 5.-ös szifon közötti szakaszon is észleltünk egyedeket a pangó vizekben. A további részekben nem jártunk, de mindenképp fontos lenne a jövőben megvizsgálni a távolabbi szifonokat ebből a szempontból. Az állatokról fényképes és videó dokumentáció készült természetes közegükben. (A rövid videó megtekintéséhez kattintson ide!) A merülések során feltűnő volt, hogy az állatok igen rosszul tűrik a zavarást.
Azon a járatszakaszon, ahol az egyik nap tevékenykedtünk bármilyen céllal, vagy akár csak átúsztunk, ott másnap sem mutatkoztak.
Eseménynaptár
H K S C P S V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Partnerek:
© 2009 Amphora Búvár Klub · Fejlesztő: Net-Tech
1027 Budapest, Varsányi Irén utca 33/b.