Főoldal » Barlangkutatás » Kossuth-barlang
Kossuth-barlang
Tartalom:
Leírás
Videó felvétel
Kutatási napló kivonat

A Jósvafő település határában felszínre törő Nagy-Tohonya-forrás mögött elhelyezkedő Kossuth-barlang szifonját már a barlang felfedezése után (1956 február 7.) elkezdték víz alatt kutatni. Az első alkalmakkor szabadtüdővel próbáltak meg a kutatók továbbhaladni a járatban, de csak annak irányát tudták megállapítani. Az általuk talált, a szifon kezdetéhez közeli levegős üreg meggyőzte a barlangászokat arról, hogy esetleg táróhajtással tudják megkerülni a szifont. A bányászati eszközökkel megkezdett robbantások hatására a szifon természetes bejárata törmelékkel lett eltömedékelve, és innentől kezdve azon a rövid robbantott átjárón lett megközelíthető a szifont kitöltő víz.
A további búvármódszereket felhasználó kutatásokat nagyban hátráltatta ez a víz alatti törmelékhalom, ami rendszeresen beomlott a járatba. Mindezek ellenére 1968-tól kezdve az Amphora Búvár Klub tagjai mintegy 50 méter hosszan, 22 méter mélységig tárták fel a szifont.
A barlang megközelíthetősége 1988-ban vált biztossá, amikor kiépült a ma is ismert bejárati táró.  Az akkor nagy erőket felvonultató MKBT-s kutatótábor sajnos nem érte el a kitűzött céljait, viszont megtisztították a szifon természetes bejáratát, és kiépítettek egy fix vezetőkötelet majdnem az 1968-as végpontig.
1997-ben a Plózer István Viz Alatti Barlangkutató Szakosztály búvárai áthatoltak egy szűkületen, így a szifon hossza pillanatnyilag 97 méter, legnagyobb mélysége 33 méter.
A feltárásra vonatkozó kutatási engedéllyel 2005-ös évet követően az Amphora Búvár Klub rendelkezik. A kezdeti ritkább próbálkozásokat lassan felváltják a szifon feltárására vonatkozó rendszeres látogatások Jósvafőn.
A 2009-es év kezdetekor rendelkezésünkre áll minden információ, infrastruktúra és tapasztalat, hogy reményeink szerint továbbhaladhassunk a szifonban.

Aztán 2009 november 13-án sikerült átjutni a Reménytelen-szifonon. 40 évnyi munka és vágyakozás, no meg az utóbbi évek lelkesedése meghozta az eredményt. A szifon belső felén lévő terem az Apáink-terme nevet kapta. Sajnos a várt száraz szakasz még tovább várat magára. 2010-ben a belső részek dokumentációja és felmérése vár ránk. Sikerült áthaladni egy második szifonon is, ami túlságosan szűk, hogy a csapat minden tagja részt tudna venni egyenlőre a kutatásában, és az új levegős tér után nem meglepően egy új szifon kezdődik.

A további munkák kutatásokat egyenlőre nehezíti, hogy a kettes szifont tágítani kell, de azon túl már tágasabb részben folyhatnak a feltárások.

A 2010-es év csapadékban túlzóan is gazdag időjárás miatt viszont az első fél évben a barlang belső részei szinte megközelíthetetlenek voltak.

Az illusztrációnak megjelenített térképet Balázs Gergely szerkesztette.


A szifonról készült videó felvétel megtekintéséhez kattintson ide!


A kutatási napló kivonata:
Elmúlt évek:

2012. május 26.
Szombat: Telefondrót javítás a száraz járatban. Telefon és vezetőkötél ellenőrzés a Reménytelen szifonban.
Résztvevők: Irsai Sándor, Meixner Zsolt, Mede Márton, Deák András, Balázs Gergely

2011. május 08.
Hosszú idő után mentünk vissza a barlangba. A fő cél csak annyi volt, hogy kihozzuk a bent lévő palackjainkat, melyekből 2 db az Apáink termében volt. Ha már bent jártunk megnéztük, hogy mi is akadályozza pontosan a továbbjutást. Erről sisakra rögzített kamerával készítettünk felvétel.
Résztvevők: Balázs Gergely, Brankovics Dávid, Dani László, Keresztes Lajos, Mede Márton, Meixner Zsolt, Pataki Róbert

2010 Október 29-31.
Létrák berakása a száraz járatba a barlangőrénél. Fotózás (3D próba). Videózás a teremben és a 2. szifon járható részén. Fotózás a 2. szifonban. Szifontelefon beüzemelése. Tó felmérés. 2. szifon bekötelezése a járható részen.
Résztvevők: Irsai Sándor, Meixner Zsolt, Mede Márton, Balázs Gergely, Keresztes Lajos, Incze Attila

2010 Augusztus 28-29.
Felszerelés kihozatal. Merülés nem volt
Résztvevők: Irsai Sándor, Dani László, Pataki Róbert

2010 Április 9-11.
Keresztszelvény mérések az 1-es szifonban végig, minden fix pontnál. Tófelszín kötél berakása nittekkel. Felszereléstartó kötél beépítése a tónál. 2-es szifon átúszása. Telefondrót átvezetése a szifonon.
Résztvevők: Mede Márton, Novák Róbert, Irsai Sándor, Meixner Zsolt, Keresztes Ildikó, Bárkányi Csaba, Keresztes Lajos, Pataki Róbert, Dani László, Egri Csaba

2010 Február 27.
Árvíz miatt meghiusult videózás. Bár az elöntött járatban készültek felvételek.
Résztvevők: Mede Márton, Pataki Róbert, Meixner Zsolt.

2010 Január 30. 1 nap
A saját poligon bekötése a korábbi szárazjárat felmérések poligonjába.
Résztvevők: Pataki Róbert, Pataki Péter

2010 Január 21-23. 3 nap
Péntek: Továbbjutáshoz nitt berakása. Kötélrendezés az új részben a teremig. Irányszögek mérése a Plózeres végpontig/1. Szombat: Irányszögek mérése a Plózeres végpontig/2. Távolság-mélység mérés a Plózeres végponttól az Apáink terméig. Továbbjutás felderítése.
Vasárnap: Irányszög mérés a Plózeres végponttól az Apáink terméig és a teremben. Továbbjutás bontása.
Résztvevők: Irsai Sándor, Mede Márton, Pataki Róbert, Dani László, Balázs Gergely, Meixner Zsolt, Szabó Erzsébet

2009. December 28-30. 3 nap
Apáink terme továbbjutás felderítés, fotózás. Száraz járat fotózás. Távolság-mélység felmérés a Plózeres végpontig.
Résztvevők: Irsai Sándor, Mede Márton, Pataki Róbert, Dani László, Balázs Gergely, Krizsán Barbara

2009. December 11-13. 3 nap
Péntek: Száraz járat végi terem agyagdomb felszíni bemérése. Felszíni terepbejárás. Szombat: Apáink terme felszíni bemérése. Extra lépések berakása a tó után és a trepni előtt. Vasárnap: Mérési kísérlet, sikertelen. Száraz járat fotózás
Résztvevők: Irsai Sándor, Mede Márton, Pataki Róbert, Keresztes Lajos, Dani László, Szabó Emőke, Egri László, Borzsák Kamilla, Markó Gábor, Szabó Kálmán, Krizsán Barbara, Csehek-Szlovákok?

2009. November 20-21. 2 nap
Terem videózás, fényképezés. Száraz járat fotózás
Résztvevők: Irsai Sándor, Mede Márton, Meixner Zsolt, Pataki Róbert, Keresztes Lajos, Balázs Gergely, Balázs Péter, Szabó Emőke, Magyar Péter, Krizsán Barbara

2009. November 12-15. 3 nap
Péntek: Az utolsó lekötési pontnál biztosítva felúszás a felszínre, ott rögzítve a kötelet. A tó felszíne kb 40 méter hosszú, legszélesebb pontján 10 méter széles, a beltér 8 méter magas helyenként. Plózeres végponti szűkület tisztítása. Szombat: Utolsó rögzítési pont nittre cserélése. Felderítő merülés a teremben, légtér és továbbjutási lehetőségek szempontjából.
Résztvevők: Irsai Sándor, Mede Márton, Meixner Zsolt, Pataki Róbert, Keresztes Lajos, Balázs Gergely, Szabó Emőke, Magyar Péter

2009. Október 24. 1 nap
Szombat: Videózás az utolsó rögzített pontig a teremben. A tó végi lehetséges járat ellenőrzése, sikertelen.
Résztvevők: Mede Márton, Meixner Zsolt, Pataki Róbert, Keresztes Lajos, Novák Róbert, Szarvas Gábor, Balázs Gergely, Balázs Péter

2009. Június 05-11. 7 nap
Péntek: Telefonkábel behúzás, palack hordás. Szombat: Felesleges állványcső kiszedése 9-ről. Biztonsági palack lerakása a T-hez. Agyagbontás a Plózeres szűkület után. Kötéltoldás és 18-as helyre vékony karó lerakása. Vasárnap: Felesleges nyilak kiszedése. Szükséges nyilak beépítése. Vastag karó a 18-as. Oszlopszámozás. Felderítő merülés. 19-es karó lerakása. Hétfő: Hosszmérések a 10-es pontig. Felderítő merülés. Régi végpont tisztítása. Kötél előrevitele -17 méterig. Kedd: Cövekszámozás a régi végpontig (16). Nittelés/1. Tisztítás a régi végpontnál. Nittelés/2. Kötél előrevitele -14 méterig. Szerda: Szögmérés próba. Nittelés/3, 19 pont karóból nitt lett. 20-as pont berakása, 21-es pont berakása. 22-es pont berakása (-9 méteren). Tk -8 méteren. Csütörtök: Spancsavar bevitel a Tk-hoz. Kipakolás víz alól. kipakolás a barlangból.
Résztvevők: Irsai Sándor, Mede Márton, Meixner Zsolt, Pataki Róbert, Keresztes Lajos, Novák Róbert, Szarvas Gábor, Balázs Gergely

2009. Május 22-24. 3 nap

Szombat: cövekszámozás 2-től 8-ig (1-es a nitt). Kötél átvitele a végponti szűkületen 17-es cövekkel. Végponti szűkületben iszapbontás. Számos táblák kiszedése. Vasárnap cövekszámozás 8-11, 17-es szűkület bontása. Végpontról kötelesbag kiszedése. 16-os 17-es karó igazítás a jobb kötélvezetés miatt. 

Résztvevők: Irsai Sándor, Mede Márton, Balázs Gergely, Balázs Péter, Kovasics Péter, Szabó Emőke


2009. Április 17-19. 3 nap
Szombat: 6-os pont környékén mozgatható kövek eltávolítása, a 12-es pontnál (Lukacsos kő) kőtörés, 13 pont áthelyezése az agyagdombra, 14-es pont áthelyezése, és csere vastag cövekre. Vékony cövek a végponton, kalapács, kapa a végponton. 16-os pont (végpont) szűkület tágítás, lelógó, vékony kövek leverése.
Résztvevők: Irsai Sándor, Balázs Péter, Dani László,  Mede Márton, Meixner Zsolt, Mogyorósi Gábor, Pataki Róbert, Safranka Zsolt, Nagy Gyula, (Nagy Levente?), Keresztes Lajos. Vasárnap ÁRVÍZ, evakuálás!

2008. November 01. 1 nap
Videózás a végpontig. Sikertelen poligon felmérés.
Résztvevők: Irsai Sándor, Meixner Zsolt, Mede Márton, Dani László, Balázs Gergely, Pataki Róbert, Balázs Péter, Novák Róbert, Szarvas Gábor, Fogarasi Gábor, Mogyorósi Gábor. 

2008. Június 27-29. 3 nap
A régi vezetőkötél lecserélése újra, ezzel párhuzamosan a cövekbekötéseket cseréje maillonokra. Régi vezetőkötél kiszedése. Az új vezetőkötél cövekkel rögzítve, beépítve a Plózeres végpontig. A Plózeres végpont, tehát az ismert járat vége kb 95. méterre van a bejárattól.
Résztvevők: Irsai Sándor, Meixner Zsolt, Novák Róbert, Balázs Gergely, Pataki Róbert

2008. Június 08-10. 3 nap
Az „Amphorás” végpont utáni járatszakaszban cövekekkel kialakítjuk a megfelelő kötélvezetést, miután videofelvételt készítettünk és az alapján megterveztük, hogy felmérési és biztonsági szempontból mely helyeken kell rögzíteni a kötelet. A poligonfelmérés irányszögeinek visszaellenőrzése.
Résztvevők: Irsai Sándor, Meixner Zsolt, Novák Róbert, Balázs Gergely, Pataki Róbert

2008. Május 30 -Június 01. 3 nap
Poligon felmérés az utolsó „Amphorás” kötélkaróig, amely egyben az fix vezetőkötél-rögzítés is. A párhuzamosan futó vékony vezetőkötél további kiszedése: újabb 10 méteren. Felderítőmerülés az „Amphorás” végponton, és a Plózeresek által 97-eb kibontott szűkületen túlra. Az első szűkületből kiszedjük a korábbi kutatások során bennt hagyott cövekeket, csöveket. Vázlatrajzolás a poligonnal felmért szakaszhoz.  A Plózeresek által kibontott szűkületben útban lévő köveket arrébb pakoljuk. Irányjelző nyilak felrakása a vezetőkötélre. Felderítő merülés a T-elágazásig. A vékony vezetőkötél kiszedése a T-elágazásig. A kiszedett vékony kötél hosszát és a felmért poligonszakaszt figyelembe véve a T-elágazás mindössze kb. 70 méternyire van a bejárattól.
Résztvevők: Irsai Sándor, Meixner Zsolt, Mogyorósi Gábor, Balázs Gergely, Pataki Róbert

2008. Április 5-6. 2 nap
Felderítő merülések a továbbmenő járatban. Megpróbáljuk kiszedni a komoly elakadásveszélyt jelentő vékony, a vastaggal párhuzamosan futó vezetőkötelet. 14 méternyit sikerül belőle kiszedni.
Résztvevők: Irsai Sándor, Meixner Zsolt, Mede Márton, Dani László, Balázs Gergely, Pataki Róbert, Balázs Péter, Sári Attila, Storozinszky Szabolcs, Zelenák József

2008. Március 28-31. 3 nap
A bejárati szakaszon nittfúrás a jobb kötélvezetés miatt. Szintén a bejárati szakaszon egy, az közlekedést nagyon megnehezítő kő kiiktatása. A szifontó előtti átlépéshez egy mesterséges lépés beépítése. Felderítő merülés a szűkület utáni termet követő lapos részre. Kötélvezetés javítása.
Résztvevők: Irsai Sándor, Mogyorósi Gábor, Pataki Róbert, Mede Márton, Králl Péter, Markó Gábor

2008. Február 29 - Március 02. 3 nap
Az első, 6 és 9 méteres mélység közötti szűkületből eltávolítjuk a törmeléket a könnyebb, biztonságosabb átjutás miatt. Kb 2 köbmétert sikerül kipakolni, amit a szifontó előtti járatrész közlekedőösvényének szélesítéseként deponálunk. Sikerült biztonságosan átjárhatóvá tenni a szakaszt.
Résztvevők: Irsai Sándor, Pataki Róbert, Mede Márton, Balázs Gergely, Sári Attila, Szarvas Gábor, Novák Róbert, Králl Péter, Egri László

2008. Január 26-27. 2 nap
Az első, 6 és 9 méteres mélység közötti szűkületből eltávolítjuk a törmeléket a könnyebb, biztonságosabb átjutás miatt. Kb 1,5 köbmétert sikerül kipakolni, amit a szifontó előtti járatrész közlekedőösvényének szélesítéseként deponálunk. Felderítő merülés a szűkületen túlra.
Résztvevők: Irsai Sándor, Meixner Zsolt, Pataki Róbert, Mede Márton, Balázs Gergely, Vizsolyi Pál, Sári Attila, Dani László, Szarvas Gábor

2008. Január 5-6. 2 nap
Felderítő merülések annak megállapítására, hogy az elmúlt években az első, 6 és 9 méter közötti szűkület mennyire rakódott el. Állapotdokumentálás videóval.
Résztvevők: Irsai Sándor, Meixner Zsolt, Pataki Róbert, Mede Márton, Balázs Gergely

2005. Október 29-31. 3 nap
– 6 m-es szűkület videózása, bontása. 2 db 20 l-es kanna kilyukasztva, felváltva pakolva.
Résztvevők: Irsai Sándor, Meixner Zsolt, Sári Attila
Eseménynaptár
H K S C P S V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Partnerek:
© 2009 Amphora Búvár Klub · Fejlesztő: Net-Tech
1027 Budapest, Varsányi Irén utca 33/b.